Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

У ВІТІ відбувся Міжнародний круглий стіл з актуальних питань Історії України і світу між курсантами інституту та кадетами ВМА ім. Героїв Вестерплатте

Добавлено: 25.02.2024 Переглянуто: 849


У Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут на базі кафедри військово-гуманітарних дисциплін вперше відбувся Міжнародний круглий стіл «Символи героїзму, опору та патріотизму, які заслуговують на пам’ять і повагу», приурочений до 10-річчя початку національно-визвольної війни України проти московського агресора. Захід відбувався в онлайн-режимі між курсантами інституту та кадетами Військово-морської академії імені Героїв Вестерплатте (м.Гдиня, Польща).

В заході взяли участь активні представники небайдужої молоді, які цікавляться історичним минулим Батьківщини. Доповідачі отримали Сертифікат учасника Круглого столу. З вітальною доповіддю до учасників заходу виступив начальник кафедри військово-гуманітарних дисциплін полковник Олександр Саєнко.

Учасники обговорили ряд актуальних проблем з Історії України і світу й висловили своє бачення щодо них. Так, курсанти Інституту (науковий керівник: С. Ховрич) висвітлили події героїчної борні української молоді в умовах національно-державницьких змагань 1917 – 1921 рр., зокрема, про бій під Крутами 29 січня 1918 р. та його трактування різними дослідниками. Природно, молоді доповідачі звернули особливу увагу на причини й перебіг сучасної московсько-української війни (триває з 2014 р.), життя і боротьбу Героїв України тощо.

У своїх доповідях іноземні учасники Круглого столу, кадети Військово-морської академії імені Героїв Вестерплатте, торкнулися проблеми героїзації польських героїв минувшини, а також розповіли про деякі традиції, яких дотримуються у сучасних військових закладах Польщі. Насамкінець один з польських спікерів промовив: «Слава Україні!».

Мали місце жваві дискусії з окремих питань; подекуди лунали різні думки й оцінки щодо певної події, – це неабияк оживляло роботу Круглого столу, а також стимулювало учасників до активної участі в обговоренні озвучених питань.

Учасники Міжнародного круглого столу схвалили Резолюцію, де висловили рекомендації й пропозиції, зокрема, такі: слід продовжити і надалі взаємовигідне й продуктивне співробітництво між ВІТІ імені Героїв Крут і Військово-морською академією імені Героїв Вестерплатте: зокрема, щодо проведення спільних науково-практичних заходів.

Матеріали підготовлено за інформацією секретаря Організаційного комітету Круглого столу кандидата історичних наук, доцента Сергія Ховрича.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх